"Zwemfeest voor kinderen van 6 t/m 12 jaar"

15 februari 2020

Terug

Doop Rie Mastenbroek wedstrijdbad

Rotterdam was bij thuiskomt enthousiast. Er was een krans en bloemen, maar daar bleef het bij. Zwembond KNZB royeerde haar zelfs twee jaar later, omdat ze als zwemlerares ‘geld met haar sport verdiende’. Het bezorgde Mastenbroek een afkeer van bondsofficials die ze bovendien nooit onder stoelen of banken stopte. Tot haar dood aan toe, want op haar begrafenis in 2003 mochten er op haar uitdrukkelijke wens geen vertegenwoordigers van KNZB of NOCNSF spreken.

Wellicht een reden waarom Mastenbroek nooit de echte eer heeft ontvangen als de keizerin van Berlijn 1936 naast keizer Jesse Owens. Rotterdamse Sporticonen brengt daar per vandaag verandering. Geen straatnaam of standbeeld in de Maasstad, voortaan wel elk jaar een levende eerbetoon aan de Rotterdamse zwemster. In haar honderdste geboortejaar 100 jaar Rie Mastenbroek met bijna tachtig jongens en meisjes van zes tot en met twaalf jaar in Zwemcentrum Rotterdam.

Met ingang van 2020 heet het evenement Rie Mastenbroek Memorial in het Rie Mastenbroek wedstrijdbad. De zwemster neemt bij Rotterdamse Sporticonen plaats in de legendarische drie van de stad: Bep van Klaveren, Coen Moulijn en Rie Mastenbroek. Iconen van de stad. Om nooit te vergeten en altijd als voorbeeld voor de jeugd dienen.